Bieden op een huis of appartement

Je hebt er een aantal woningbezoeken opzitten en je weet waar je op moet letten. Je hebt een huis of appartement gevonden dat je wil. Geweldig! De volgende stap is bieden op een woning.

Wees er snel bij als je iets tegenkomt dat de moeite is, een huis kan op een paar dagen tijd verkocht zijn. Zorg ervoor dat je tijd genoeg hebt om een eigendom te kopen. Als je gehaast bent, is de kans groter dat je foute keuzes maakt.

Ga altijd eerst na bij je bank hoeveel je kan lenen. Anders weet je zelfs niet of je een bod kan doen op een huis dat je echt interesseert. Neem de tijd om zelf banken te vergelijken, vertrouw niet alleen op de Immotheker. Wij hebben zelf rechtstreeks bij een bank een betere lening gekregen dan de beste die de Immotheker voor ons kon regelen.

[the_ad id=”379″]

Bereken eerst je maximumbod

Begin met het uitrekenen van het maximumbedrag dat je kan bieden. Dat is het bedrag dat je aan het huis of appartement kan uitgeven, nadat je alle nodige kosten van verbouwing hebt berekend.

Deze kosten kunnen zijn: enkel glas vervangen door dubbel, afgekeurde elektrische bedrading vervangen, scheuren in muren dichten, vochtproblemen oplossen, een dak vervangen. Maak een schatting van de kosten die je zal hebben als je de woning zou gekocht hebben. Vraag raad aan een aannemer of architect, die kan je het beste een prijs geven.

Trek het bedrag van die kosten af van je maximumbedrag. Wat je overhoudt, is wat je aan de aankoop zelf zou kunnen geven.

Tel de kosten van verbouwing en de kosten van aankoop bij elkaar op. Bereken daarop de notariskosten (via deze rekenmodule bijvoorbeeld).

Dus: maximumbod voor de aankoop + notariskosten + kosten verbouwing = totaalbedrag dat je kan lenen.

[the_ad id=”380″]

Bepaal het bedrag van je eerste bod

Je weet nu wat het bedrag is dat je aan een woning kan spenderen na het aftrekken van alle kosten van renovatie. Stel dat dat 200.000 Euro is. Meer dan dat kan je er niet aan geven zonder te gaan bijlenen.

Vraag nu doodgewoon aan de vastgoedmakelaar of er al een bod is, of met welk bod de verkoper tevreden zou kunnen zijn. Hoogstwaarschijnlijk krijg je een nuttig antwoord op die vraag. Het is immers in het voordeel van de makelaar om de woning zo snel mogelijk te verkopen. Hoe langer het duurt om een woning te verkopen, hoe minder de makelaar er aan verdient.

Dat geeft je een goed startpunt. Je kan beginnen met 10% tot 15% onder de vraagprijs. Bijvoorbeeld: als de vraagprijs van een appartement 180.000 euro is, dan is 160.000 euro een goed openingsbod. Bel of mail de vastgoedmakelaar en laat hen dat weten. De teerling is geworpen!

[the_ad id=”381″]

De makelaar helpt je graag bij het bieden

De vastgoedmakelaar krijgt een commissie op de prijs die jij betaalt. Die wordt van de verkoopprijs afgetrokken en is dus voor rekening van de verkoper. Die commissie is een percentage van de totale verkoopprijs, meestal tussen 2% en 6%. Daarom is het belangrijk voor de makelaar dat het huis of appartement zo snel mogelijk verkocht wordt. Hoe langer een eigendom op de markt is, hoe meer moeite ze moeten doen om het verkocht te krijgen en dus hoe minder ze er aan verdienen.