Elektrische installatie laten keuren: hoeveel kost het en wat heb je nodig?

Bij de verbouwing van ons huis hebben we een deel van de elektrische installatie zelf gedaan. De elektricien van de aannemer heeft de verdeelborden geïnstalleerd, wij trokken kabels en installeerden stopcontacten. Nadien moet alles gekeurd worden door een erkende inspecteur, dat is verplicht sinds 1 juli 2008. Dus als je een ouder huis verbouwt of koopt, moet je altijd laten keuren.

Ik had natuurlijk niet dadelijk een telefoonnummer klaar om te bellen, dus heb ik op Google alle (toen toch) erkende keurbedrijven opgezocht. Mijn idee was ze allemaal op te bellen en prijs te vragen.

Een keuring van een elektrische installatie kost gewoonlijk minstens 125 euro. Sommige bedrijven durven meer dan 200 euro vragen, dus bel wat rond.

Maak voor de  afspraak met de inspecteur. Hou het ééndraadschema van je elektrische installatie klaar dat je hebt gekregen van de elektricien. Als je dat niet hebt ontvangen, vraag het op voor de inspecteur langskomt.

De inspecteur zal de hele elektrische installatie controleren: de aarding, stopcontacten, lichtpunten, verdeelborden, enzovoort. Achteraf krijg je een officieel verslag en de factuur.

 

 

Bedrijf Website Locatie
ACA www.acavzw.be Roeselare
APAVE BELGIUM www.apave.com Seneffe
APRAGAZ www.apragaz.com Brussel
A.S.C. www.asc-controle.be Halen
A.T.K. www.atk.be Elke provincie
BELOR www.belor.be provincie Waals-Brabant
BTI www.bticonsult.be Gent
B.T.V. www.btvcontrol.be Elke provincie
BUREAU VERITAS www.bureauveritas.com Antwerpen
ELECTRO-TEST www.electro-test.be Elke provincie
KEURteam www.keurteam.be Oedelem
KEURTECH www.keurtech.be Schelle
O.C.B. www.ocb.be Meerdere
SGS Statutory Services Belgium www.elektrische-keuring.be Meerdere
VAN HEMELEN J. vanhemelen.org Alsemberg
VINCOTTE www.vincotte.be Elke provincie
Als je je woning gaat verkopen, ben je ook verplicht je elektrische installatie te laten keuren. Tenminste als de elektrische installatie in gebruik is voor 1 oktober 1981 (dus in elk huis ouder dan 36 jaar.) Als je al een gelijkvormigheidsattest hebt, dan is een keuring niet nodig.
Voor verkoop mag het keuringsverslag  positief of negatief zijn, dat maakt geen verschil. Je moet het gewoon hebben, zodat de koper deftig geïnformeerd is.