Een oude houten vloer vernieuwen

Wanneer je een oud huis renoveert, is de kans groot dat je een oude houten vloer moet vernieuwen. De planken zijn wat kromgetrokken (“geschoteld” in de vaktaal) of de vloerbalken zijn met de jaren gaan doorhangen.

een oude houten vloer die dringend vernieuwd moet wordenEen oude houten vloer vernieuwen kan je zelf doen. Met wat geluk liggen de balken nog waterpas en zijn enkel de vloerplanken geschoteld. Dan hoef je enkel maar de planken te vervangen en klaar. Maar wanneer de balken  doorhangen, ga je die moeten rechttrekken voor je er een nieuwe vloer kunt op leggen. Ook geen moeilijk werk, maar het kost natuurlijk extra tijd.

Hou rekening met de vloer aansluitend op de kamer waar je de houten vloer wilt vervangen. Als de kamer uitkomt op een gang en de vloer van de gang is nieuw en ligt waterpas, dan leg je de nieuwe houten vloer van de kamer best gelijk met die van de gang.
Je gaat moeten uitrekenen op welke hoogte je nieuwe vloer moet komen, anders krijg je aan de deur een niveauverschil.
De juiste hoogte van je nieuwe vloerbalken opmeten

Dit was zo in ons huis: de nieuwe achterbouw stond er al toen ik de oude houten vloer vernieuwde. Ik wou dat de nieuwe vloer op dezelfde hoogte kwam als de aansluitende gang. Ik wou linoleum-tegels op OSB-platen op akoestische tape op mijn nieuwe balken.
Het rekensommetje gaat als volgt: 5 mm akoestische tape + 18 mm OSB + 25 mm linoleumtegel = 48 mm. De nieuwe vloerbalken moeten dus 48 mm onder de waterpas van de nieuwe gang komen. Om dat uit te meten, gebruikte ik een lange aluminium reilat met een waterpas en een vouwmeter. Het ene uiteinde van de lat steunde op de vloer van de gang. Zo kon ik overal in de kamer de juiste hoogte van de vloerbalken opmeten.

Een oude houten vloer vernieuwen door hem waterpas met de gang te leggen

Misschien zijn de oude vloerbalken zo doorgezakt dat de uiteinden boven je nieuwe vloerpas uitkomen. Dan heb je nog wat meer werk: als je niet wilt dat je nieuwe vloer te hoog ligt, ga je de uitstekende stukken van de balken moeten afschaven. Koop hiervoor een elektrische schaafmachine. Je hebt er al één voor 50 euro; dit is geen werkje dat je met de hand wilt doen. Verwijder alle nagels uit de balken voor je begint te schaven om de beitel van je machine niet te beschadigen.
Het echte werk: de oude vloerbalken inpakken en opvullen

Om je houten vloer echt te vernieuwen, moeten de balken natuurlijk waterpas liggen. Koop geschaafde planken bij een houthandel, zaag ze op maat met een afkortzaag en schroef ze vast aan beide kanten van de vloerbalken. Het beste is om de geschaafde planken eerst van houtlijm te voorzien voor je ze bevestigt. Dit is geen verplichting, maar het vermijdt kleine bewegingen die gepiep of gekraak kunnen veroorzaken.

Oude houten vloerbalken vernieuwen door ze in te pakken met geschaafde planken

De vloerbalken liggen nu waterpas door de planken aan weerskanten. Hier zou je al een nieuwe vloer op kunnen leggen. Beter is om het draagvlak van deze planken nog groter te maken; de geschaafde planken kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurschommelingen. Het beste is om de ruimte tussen de planken op te vullen en er één solide balk van te maken.
Opvullen doe je met L-gips. Reken uit hoeveel zakken L-gips je nodig hebt: bereken de totale lengte van je nieuwe balken. Reken uit welk volume dat je ongeveer moet opvullen. Rond naar boven af, je hebt altijd meer nodig dan je denkt. Een zak extra is niet zo erg; het kost niet zoveel en je kan hem altijd terugbrengen naar de winkel.
Wanneer het L-gips gedroogd is, kan je desgevallend nog akoestische isolatietape op je nieuwe vloerbalken kleven. Die tape vangt de trillingen van je nieuwe vloer op, zodat er minder geluid naar de onderliggende kamer wordt overgebracht. Het maakt de vloer dus stiller.

Dit maakt een groot verschil: door dit te doen in mijn kinderkamers, kunnen mijn kinderen tapdansen en we merken er in de kamer eronder niks van.

Ingepakte vloerbalken, opgevuld met L-gips en afgeplakt met akoestische tape
Platen leggen op je vernieuwde vloerbalken

De nieuwe draagstructuur van je vloerbalken ligt nu waterpas, dus kan je beginnen met de echte vloer! Ik koos voor OSB-platen, zoals de meeste mensen. Koop er met tand en groef aan alle kanten. Kies voor de Zero versie van OSB-platen, die geen formaldehyde bevatten.  Ze kosten niet meer dan de gewone OSB-platen, maar geven door de jaren geen ongezonde dampen af. Koop al je platen ook van eenzelfde merk; soms zijn de tanden of groeven langer of korter bij een ander merk.

Als je wachtbuizen voor elektriciteit, of isolatie wilt leggen onder je vloer, dan doe je dat best nu.

OSB vloerplaten gelegd op nieuwe vloerbalken

De platen leggen op je nieuwe vloer is het leukste: het gaat snel vooruit. Op maat zagen met een cirkelzaag, houtlijm smeren tussen tand en groef van alle platen om gepiep en gekraak te vermijden, op hun plaats leggen. Ik heb mijn OSB-platen tijdelijk op de vloerbalken vastgeschroefd, zodat de houtlijm kon uitharden terwijl ik de overige platen legde. Eens de houtlijm uitgehard is, kan je de schroeven verwijderen. Je vloer gaat toch nergens naartoe, en de schroeven kunnen geluidstrillingen doorgeven naar de onderliggende kamer. Waarschijnlijk niet veel, maar je weet nooit.

Ook al doe je dit voor de eerste keer, gaat alles niet vanzelf en doe je er langer over dan je had gedacht: probeer er toch van te genieten. Je bent met je eigen handen je huis aan het bouwen. De vloer die je nu bouwt, kan er gemakkelijk 30 jaar blijven liggen!