MDF schilderen: het verschil tussen acrylverf en synthetische verf

Je begint met schilderen… dus je informeert je eerst over welke verf je nodig hebt. Waterverf? Synthetische verf? Wat zijn de voordelen en nadelen? Welke soort verf gebruik je wanneer?

 

Acrylverf is verf op waterbasis

 

Over het algemeen is acrylverf het beste voor hout binnenshuis te schilderen.

Omdat deze verf water bevat, is de verf sterk onderhevig aan omgevingsfactoren zoals ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Je kan ze bijvoorbeeld niet in een tuinhuis bewaren als het vriest. Het water in de watergedragen verf kan dan ook bevriezen en kan de verf onbruikbaar worden.

De aanbrengmethode voor watergedragen moet aangepast worden aan de omgevingsfactoren. Je koopt best materiaal specifiek bedoeld voor watergedragen verf: gebruik een verfborstel of verfrol met synthetische haren. Vraag raad in de verfwinkel.

Voordelen van verf op waterbasis

 • vergeelt niet bij gebrek aan zonlicht bij lichte kleuren
 • verffilm verhardt niet met de tijd, en krijgt minder barsten
 • beter voor het milieu
 • verdunbaar met water en zo goed als reukloos
 • beter kleurbehoud en minder glansverlies buitenshuis dan solventgedragen verf
 • waterdoorlatend, dus minder onderhevig aan houtrot

Nadelen van verf op waterbasis

 • droogt sneller dan solventgedragen verf, dus je moet sneller werken en mogelijk wat meer schuren omdat je borstelstrepen hebt
 • minder glans dan een synthetische verf

Solventgedragen verf

 

Synthetische verf is minder onderhevig aan omgevingsfactoren dan verf op waterbasis. Je gebruikt best een verfborstel met varkenshaar.

Voordelen van verf op solventbasis

 • krasvaster binnen dan watergedragen (al is het verschil kleiner dan vroeger)
 • beter bestand tegen vlekken
 • betere fixatie op grillige ondergronden zoals oude verf of vette oppervlakken

Nadelen van verf op solventbasis

 • meer belasting voor het milieu
 • wit en lichte kleuren vergelen bij gebrek aan licht
 • indringende geur voor enkele dagen
 • solventen komen vrij bij het drogen, wat ongezond is voor zwangere vrouwen en kinderen

Je kan verf op waterbasis en solventgedragen verf met elkaar combineren. Je kan een grillige ondergrond eerst met solventgrondverf inzetten en dan afwerken met watergedragen verf.

Hoe schilder je MDF of Medium Density Fiberboard?

 

Gebruik best grondverf op waterbasis in één of twee lagen. Waarom waterbasis? De inhoudsstoffen van MDF kunnen reageren met solventen: daardoor krijg je slechte droging of oppervlaktestoornissen.

Tussen elke laag kan je best opschuren met 180 of 220 om vezelopruwing te verwijderen.

Afwerken met verf of lak op water- of solventbasis.

Schilder zeker alle kanten van het oppervlak. Het materiaal kan kromtrekken als je maar één kant schildert. Schilder ook de kopse kanten.

Synthetische primer en verf werkt gladder af dan op waterbasis. Dit is belangrijker voor kopse kanten dan vlakken. Kopse kanten kunnen heel sterk zuigen. Dat kan je vermijden door een “brushfiller” te gebruiken, die de kopse kanten dichtsmeert. Brushfiller kost zo’n 8 euro.

De laatste keer schuren, voor je de laatste laag aanbrengt, kan je met nat schuurpapier doen. Je krijgt dan geen krassen en minder stof.

Als je een viltrol met fijne haartjes wilt gebruiken, maak de nieuwe rol voor gebruik eerst goed nat en rol hem uit op een stuk karton. Zo zuigt de verfrol de verf beter op.

Een nieuwe verfborstel met synthetische haren kan je best eerst over een ruwe muur halen en tussen handen rollen om losse haren te verwijderen.

Schuurpapier voor waterbasisverf: groene schuurpapier waarvan de korrels gehandeld werden met een antikleeflaag, zodat ze niet smelten door de wrijving.

Dus, MDF schilderen in het kort:

 1. Het werkstuk altijd eerst stofvrij maken
 2. Eerste laag primer aanbrengen
 3. Eventueel de kopse kanten opvullen met “brushfiller” of “acrylplamuur”
 4. Schuren met 220, stofvrij maken. zes uur wachten tot volgende laag (door de primer schuren is niet erg) (Na de grondlaag staat de houtvezel rechtop en moet deze worden weggeschuurd.)
 5. Tweede laag primer aanbrengen
 6. schuren met 220, stofvrij maken. Zes uur wachten tot volgende laag.