Over de schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering, afgekort SSV, is een soort levensverzekering. Hiermee verzeker je het hele (of gedeeltelijke) saldo van de uitstaande schuld bij de bank. Als je met je auto tegen een boom knalt en overlijdt, dan zorgt die verzekering er voor dat jouw partner nog maar 50% van de lening moet afbetalen. Of als je een iets duurdere schuldsaldoverzekering van 100% neemt, dan moet je partner de lening niet afbetalen omdat de verzekering de lening aflost.

In principe is de SSV jaarlijks betaalbaar. Je kan het bedrag ook in één keer betalen bij het aangaan van de lening: dat heet dan de “koopsom” of “enige premie”. Dat komt altijd goedkoper uit, maar je moet wel in één keer een flinke som betalen.

Schuldsaldoverzekeringen zijn goedkoper voor jongere mensen, niet-rokers en vrouwen. De ene SSV is de andere niet. Er kan 500 tot 1000 euro verschil zijn tussen verschillende banken.

Je mag de SSV inbrengen in je belastingen, die kan je toevoegen aan de “fiscale korf” van belastingvoordelen. Hier kan je je belastingvoordeel berekenen.
Wij sloten onze lening af in december, dus hebben we de SSV in één keer betaald om het belastingvoordeel nog te kunnen krijgen voor dat jaar.